CARNAVAL OP CURAÇAO

Zodra het nieuwe jaar ingaat, worden de voorbereidingen op Curaçao getroffen voor het grootste nationale festijn: Carnaval! In januari begint het al; het Carnavalsseizoen gaat van start met een officiële opening en de hele maand volgener verschillende verkiezingen, waarvan de grootste en drukstbezocht het“Festival di Tumba” is. Tijdens dit Tumba zangfestival strijden verschillende artiesten voor de titel “Rei/Reina di Tumba” (Tumba-Koning(in)). Tumba is de meest oorspronkelijke muzieksoort van Aruba, Bonaire en Curaçao.Het winnende Tumbanummer wordt door een professionele jury geselecteerd en dit liedje zul je dan ook tijdens de Grote Carnavalsoptocht (“GranMarcha”) en de Afscheidsparade(“Despedida”)horen.

Parade Curacao                                           Carnavalsgroep Curacao

Het Carnavalsseizoen is een periode van feest, muziek, dans, wedstrijden, kostuumvoorbereidingen en straatparades. Het is één van de langstdurende feestperiodes op het eiland, want een maandlang kun je tussen januari en maart genieten van het Tumba Festival, de verkiezingen voor de Carnavalskoningin en ”Prins en Pancho”, jump-ups, jump-ins, de Banda Abou Carnaval Parade, Kinder-Carnavalsoptocht, Kinder-Afscheidsparade, Tienercarnaval Parade, de Grote Carnavalsoptocht en de Grote Afscheidsparade.

Iedereen mag zich inschrijven voor het Tumba Festival, zolang je een band en een Tumba geregeld hebt. En voor de Carnavalsgroepen kun je je in oktober al inschrijven, vlak nadat de groepen hun debuut hebben gemaakt in hun prachtige kostuums.Jaar in, jaar uit, zijn de groepen druk bezig aan het brainstormen over het nieuwe thema en ontwerp van de Carnaval outfits. De muziekband wordt ruim van tevoren geboekt.Heel veel uren wordt er gestopt in handwerk van niet alleen de kostuums, maar ook de bijhorendeaccessoires en praalwagens.

Eigenlijk nemen de voorbereidingen “achter de schermen” voor Carnaval het hele jaar in beslag. Als het eindelijk zo ver is dat de groepen hun kostuums presenteren aan het publiek, zijn het ook werkelijk adembenemende creaties die je op het podium ziet verschijnen. En laat staanals je honderden deelnemers bij elkaar ziet aankomen dansen, stralen en schitteren tijdens de Paradein de meeste exotische kostuums;dan bevind je je echt wel in een hele andere wereld!

Carnavalsgroep Curacao

Ook de mensen langs de weg gaan uit hun dak en willen graag op de foto met de deelnemers. Carnaval begint bij Santa Maria en eindigt in Otrobanda, ongeveer bij Brionplein. Er zijn verschillende familiestands en betaalde stands langs de Carnavalsroute waar je je kunt inschrijven om de parade te bewonderen. Of je nou zelf mee paradeert in één van de Carnavalsgroepen of liever gaat kijken, je zult ongetwijfeld een unieke ervaring beleven op Curaçao die je je leven lang bij blijft!

Carnaval op Curacao

Tips

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.